niedziela, 8 marca 2015

KURCZAK NABITY W BUTELKĘ, CZYLI SZYBKI OBIAD.

8 Marzec 2015


Witam dzisiaj podzielę się przepisem na kurczaka pieczonego w całości. Jak zwykle jest on bardzo prosty w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu.








KURCZAK NABITY W BUTELKĘ.




SKŁADNIKI:

1 kurczak waga według uznania
2 łyżeczki bulionu warzywnego
pieprz,sól
papryka
zioła prowansalskie
słoik najlepiej po dżemie lub butelka po piwie.
olej


PRZYGOTOWANIE;




Przygotowujemy kurczaka, myjemy i dobrze osuszamy.




 Do miseczki wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawy i mieszamy.



Do słoika wsypujemy bulion warzywny i zalewamy do polowy przegotowaną woda.



Nakładamy kurczaka na słoik i nacieramy przygotowana mieszanką olejowo- ziołową.



Wkładamy przygotowany produkt do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 C około 1 godziny.




Co jakiś czas polewamy sokiem który spływa z kurczaka. Sprawdzamy patyczkiem od szaszłyka czy już jest miękki.

Można podawać na ciepło lub na zimno. Ja serwuje na ciepło z sałatką kartoflaną.
Zamiast na słoik, można kurczaka nadziać na butelkę.




                                                                     SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Kurczak rewelacyjny. Mięso miękkie i soczyste. To przez ten bulion w słoiku (butelce) Polecam smakoszom. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak a-la Azja, syn Tuhaj-Beja. Polecam, Wyszedł pyszny:))

    OdpowiedzUsuń