środa, 15 kwietnia 2015

LANE KLUSECZKI IDEALNE DO ZUPY LUB NA SŁODKO Z CYNAMONEM.

15 Kwiecień 2015

Witam. Dzisiaj proponuje prosty przepis na lane kluseczki, które często serwuje do zupy lub też na słodko z cynamonem.W okresie zimowym często gotuje je na mleku. Idealne na śniadanie do tego chleb własnoręcznie upieczony, z powidłami śliwkowymi.  Pycha.







LANE KLUSECZKI.


SKŁADNIKI;

3 jajka
6 łyżek mąki
szczypta soli
odrobina wody około 1/4 szklanki


PRZYGOTOWANIE;


 Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę, sól i mieszamy dolewając wodę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki a jak jest za gęste to wody. Konsystencja musi być idealna.


W garnku gotujemy wodę, dodajemy trochę soli. Gdy woda zaczyna wrzeć łyżką rzucamy ciasto na wodę . Gotujemy do momentu wypłynięcia wszystkich klusek .


 Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gotowe.



                                                   SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz