poniedziałek, 30 marca 2015

CYGAŃSKIE SZNYCLEI. SZYBKIE DANIE Z KOTLETEM SCHABOWYM W ROLI GŁÓWNEJ. POLECAM !!!

30 Marzec 2015

Witam. Dzisiaj polecam szybkie danie z kotletem schabowym. Jest to danie które często serwuje moim bliskim. Bardzo im smakuje..











CYGAŃSKIE SZNYCLE.




SKŁADNIKI;
5-6 kotletów schabowych
pieprz
sól
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona - mi dzisiaj zabrakło
1 słoik sosu cygańskiego - 500 ml
olej
bułka tarta
2 jajka



PRZYGOTOWANIE;



 Rozbijamy kotlety, solimy i pieprzymy.

Obieramy cebule kroimy w kostkę, paprykę myjemy oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.Podgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Delikatnie dusimy, nie możemy dopuścić do przypalenia bo później sos będzie gorzki.


Gdy warzywa beda zeszklone dodajemy sos ze słoika i gotujemy przez 5-6 minut.


 
Panierujemy kotlety, roztrzepujemy jajka i moczymy kotlet następnie obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na oleju.

 Danie serwujemy z ryżem tak jak ja serwuje ale również smakuje znakomicie z pieczonymi ziemniakami.


                                                    SMACZNEGO !!!

sobota, 28 marca 2015

SZYBKI OBIAD - GZIK Z ZIEMNIAKAMI. POLECAM !!!

28 Marzec 2015

Witam. Dzisiaj polecam szybki obiad, który kiedyś serwowała moja babcia. Jest to wspomnienie dzieciństwa, niestety trochę zmodyfikowane, gdyż nie posiadam świeżego wiejskiego twarogu.Warto spróbować.













GZIK Z ZIEMNIAKAMI.



SKŁADNIKI:
250 g twarogu
250 g serka homogenizowanego
200 g kwaśnej śmietany
200 g słodkiej śmietany
szczypiorek
1 cebulka ze szczypiorkiem
sól
pieprz
pieprz cayenne
koperek do posypania


PRZYGOTOWANIE;



Przygotowujemy produkty. Do miseczki wkładamy twaróg, pokrojona cebulkę, szczypiorek, serek homogenizowany, kwaśną śmietanę.Wszystko dobrze mieszamy - będzie bardzo gęste ale to nie szkodzi.



 Teraz dodajemy sól, pieprz i stopniowo dodajemy słodką śmietanę.Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.



Na końcu posypujemy koperkiem - dobrze jak jest świeży, ja użyłam mrożonego. Dekorujemy pieprzem cayenne. Gotowe.



                                                          SMACZNEGO !!!

czwartek, 26 marca 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA MOJEJ BABCI. IDEALNA NA OBIAD ALE I NIE TYLKO.

26 Marzec 2015


Witam. Dzisiaj  podzielę się z Wami przepisem na wątróbkę drobiowa. Przepis jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Kiedyś robiła babcia, potem mama a teraz ja serwuje swojej rodzinie. Polecam.







WĄTRÓBKA DROBIOWA NA MAŚLE.



Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI;
400 g wątróbki drobiowej
2 cebule
majeranek - szczypta
sól - szczypta
pieprz - szczypta
masło
1 łyżeczka miodu



PRZYGOTOWANIE:


Kroimy cebule w drobne paski. Myjemy wątróbkę i kroimy w większe paski. Pokrojona wątróbkę przelewamy w durszlaku gorącą wodą.



 Smażymy cebule delikatnie na maśle, dodajemy przyprawy.


Gdy cebula będzie miękka dodajemy wątróbkę i miód. Lekko dusimy na małym ogniu.
Chodzi o to żeby nie smażyć mocno bo wątróbka będzie twarda ona musi lekko dochodzić.
Ja serwuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ale również smakuje znakomicie z chlebem.



                                                              SMACZNEGO !!!

wtorek, 24 marca 2015

SZYBKIE WIEPRZOWE SZASZŁYKI ZASKOCZ SWOJĄ RODZINĘ.

24  Marzec 2015

Witam. Dzisiaj polecam szybkie szaszłyki.Wiem że nie jest to czas grilla ale i w tej formie można zaskoczyć rodzinę. Idealnie nadaje się jako danie główne ale również jako ciepła przekąska.












SZYBKIE   WIEPRZOWE  SZASZŁYKI.



SKŁADNIKI;
1 kg mięsa wieprzowego pokrojone w grube kostki
2 - 3 cebule
przyprawa do szaszłyka
curry
majeranek
olej
pieprz
sól
2 opakowania Fix curry do kiełbasek
rękaw do pieczenia
patyczki do szaszłyków



PRZYGOTOWANIE:




Przygotowujemy produkty, kroimy cebule w grube paski, mieszamy przyprawy - każdej przyprawy około 1 łyżeczki.


Nadziewamy szaszłyki  mięso, cebula, mięso na przemian. Układamy na misce i polewamy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami. Czekamy pół godziny aż mięso naciągnie przyprawami. Po tym czasie układamy ostrożnie w rękawie i  zamykamy. Pieczemy w piekarniku 200C około 1 godziny.


Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie szaszłyki do naczynia żaroodpornego i gotujemy sos Fix.



Ugotowanym sosem zalewamy szaszłyki i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny w temperaturze 175C. Co jakiś czas sprawdzamy, można przykryć folią aluminiowa.





                                                                     SMACZNEGO !!!

niedziela, 22 marca 2015

TORCIK ADWOKAT - IDEALNA PROPOZYCJA NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE, ORAZ NA INNE ŚWIĘTA RODZINNE.

22 Marzec 2015



Witam. Dzisiaj proponuje stary przepis na  Torta z ajerkoniakiem. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Pamiętam gdy byłam jeszcze dzieckiem moja mama często robiła takiego torta, a ja podkradałam jej krem. Niestety metody kiedyś były inne, używało się dużo masła, jajek, cukru.          Ja chciałam przypomnieć ten stary przepis, w nowej odsłonie. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.












TORCIK ADVOCAAT.



SKŁADNIKI;

Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
0,5 szklanki cukru lub cukru pudru
odrobina soli
4 łyżki mąki-czubate
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia

Krem owocowy;

1 słoik wiśni w zalewie 750 ml
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru

Krem ajerkoniak;

200 g creme fraiche
400 g śmietany kremówki
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 płatków żelatyny
100 ml ajerkoniaku

Dekoracja;

50 ml ajerkoniaku
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 płatek żelatyny
2 opakowania  Fix do śmietany


PRZYGOTOWANIE;


Przygotowujemy produkty do ciasta biszkoptowego. Do jednej miski wbijamy białka do drugiej żółtka. W trzeciej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.


 


Ubijamy białka z odrobiną soli, następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dwie masy białkową i żółtkową mieszamy razem i delikatnie dodajemy mieszankę maki z kakao.





Przygotowujemy formę do pieczenia i wylewamy ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 C i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy.




 Gdy ciasto się piecze zaczynamy robić krem owocowy. Oddzielamy owoce od soku i cześć soku gotujemy z cukrem, w następnej części rozpuszczamy budyń i dodajemy do gotującej reszty.




 Po ugotowaniu masy budyniowej dodajemy owoce i zostawiamy do wystudzenia.






 Teraz zaczynamy przygotowywać krem drugi. W zimnej wodzie namaczamy płatki żelatyny.





W drugim garnku podgrzewamy ajerkoniak - nie gotujemy! Następnie dodajemy namoczona żelatynę dobrze rozpuszczamy.



Ubijamy w misce śmietanę z cukrem na sztywno, dodajemy crem freiche i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ajerkoniak z żelatyną. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby krem zgęstniał.


Ostudzone ciasto kroimy na pół, każdy placek namaczamy ponczem (pół szklanki wody mieszamy  z sokiem  z pół cytryny). Na  środek wykładamy krem owocowy.


Na boki dajemy krem ajerkoniak. Przykrywamy drugim plackiem.



Resztę kremu wykładamy na górę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.






Sprawdzamy czy krem zgęstniał .Otwieramy forme i zaczynamy zdobienie.
Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno następnie dodajemy Fix. Wszystko mieszamy.
W miseczce namaczamy 1 płatek żelatyny.
W rondelku podgrzewamy ajerkoniak  dodajemy namoczona żelatynę - dobrze mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.






Na środek wylewamy przestudzony ajerkoniak i wstawiamy torta do lodówki.
Przed podaniem można ozdobić kakao.



                                  SMACZNEGO !!!





sobota, 21 marca 2015

SZYBKI GULASZ Z MIĘSA WIEPRZOWEGO POLECAM !!!

21 Marzec 2015


Witam. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybki gulasz. Jak już zauważyliście moje przepisy są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie zabierają dużo czasu. Myślę że każda gospodyni ma swoje sposoby na szybki obiad. Jest to idealny przepis dla początkującej jak i doświadczonej pani domu.














 SZYBKI GULASZ.


Porcja dla 3 osób.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
3 połówki papryki rożne kolory
2 cebule
pieprz
1 łyżeczka wegety
olej
majeranek szczypta
zioła prowansalskie szczypta
Fix do ciemnych sosów około 1 łyżeczki
rękaw do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:



Przygotowujemy produkty. Obieramy cebule i paprykę, myjemy i kroimy w większą kostkę.





Wszystkie produkty wkładamy do rękawa. Dobrze zamykamy rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego.



 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 1,5 godziny.




Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie rozcinamy woreczek i wylewamy nasz gulasz do garnka. Próbujemy ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawami i zaciągamy. Możemy użyć Fix do ciemnych sosów.


Gulasz serwujemy według uznania z ryżem , ziemniakami, makaronem lub kaszą. Polecam jest pyszny i szybko się go robi.


                                                            SMACZNEGO !!!

piątek, 20 marca 2015

JAJECZNICA IDEALNA NA ŚNIADANIE. ROBIŁAŚ KIEDYŚ NA MLEKU JEŚLI NIE TO SPRÓBUJ. POLECAM !!!

20 Marzec 2015



Witam dzisiaj podzielę się starym przepisem , który nauczyła mnie moja babcia, jajecznicą na mleku.
Jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo delikatna.









 JAJECZNICA NA MLEKU.




SKŁADNIKI;
1 litr mleka
4 jajka
szczypiorek
100 g bekonu lub kiełbasy, boczku wędzonego
pieprz
1 płaska łyżka mąki



PRZYGOTOWANIE;







 Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, pokrojony szczypiorek, pieprz i mąkę.


 Wszystko ubijamy mikserem do połączenia składników.







 Na patelni podsmażamy boczek. Musimy pamiętać ze do jajek nie dodajemy soli, gdyż  boczek lub bekon jest wystarczająco słony.



 


Wlewamy masę jajeczną na patelnie i delikatnie mieszając smażymy. Tak około 5 minut.



Po tym czasie zdejmujemy z palnika i danie gotowe. Możemy serwować.



                                                                    SMACZNEGO !!!



czwartek, 19 marca 2015

GYROS W DIETETYCZNEJ FORMIE IDEALNY POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD.

19 Marzec 2015



Witam, każdy z nas lubi gyrosa w rożnych formach, w bułce, picie czy z frytkami. Ja zaserwowałam ostatnio z ryżem. Jest delikatny i jak stwierdziła moja rodzina dietetyczny. Sami oceńcie.





RYŻOWY GYROS.



Porcja dla 3 osób.

SKŁADNIKI;

500 g gyrosa
200 g zazyków
200 g surówki obojętnie jakiej ja użyłam greckiej
pół główki sałaty lodowej
pomidor
ser feta


PRZYGOTOWANIE;




 Sałatę kroimy  w paski i płuczemy.Ser feta, pomidor kroimy w paski.




Smażymy mięso z gyrosa, ja kupiłam oryginalne już przygotowane do smażenia ale również można przygotować samemu.




  Na talerzu układamy ugotowany ryż,  potem sałatę  mięso, ser feta, surówkę, zazyki  i pomidor.
Danie gotowe.




                                              SMACZNEGO !!!

wtorek, 17 marca 2015

PASTA JAJECZNA IDEALNA NA ŚNIADANIE , WSPOMNIENIA Z PRZEDSZKOLA.

17 Marzec 2015



Witam dzisiaj podaje szybki przepis na pastę jajeczna. Idealna na śniadanie do kanapek. Jest to wiosenna forma i bardzo przypomina smaki dzieciństwa ,oczywiście bardzo prosta w zrobieniu.





  PASTA JAJECZNA.




SKŁADNIKI;

3-4 jajka
majonez
szczypiorek
sol
pieprz
musztarda
papryka lub pieprz cayenne


PRZYGOTOWANIE:




 Gotujemy jajka na twardo i studzimy. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno. Jajka obieramy i kroimy na drobno.




Wkładamy wszystko do miseczki dodajemy trochę musztardy, soli, pieprzu i majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolita masę.



Pasta gotowa, możemy posypać szczypiorkiem i papryką lub pieprzem cayenne.



                                                  SMACZNEGO !!!