niedziela, 31 maja 2015

SZPARAGI - KTO ICH NIE LUBI. SZYBKI OBIAD, CZYLI SZPARAGOWY SZNYCEL.

31 Maj 2015

Witam. Dzisiaj podzielę się pomysłem jak zrobić szybki obiad ze szparagami. Można serwować bez kotleta ale ja serwuje w komplecie. Palce lizać.






SZPARAGOWY SZNYCEL.


SKŁADNIKI;
4 kotlety schabowe
500 g szparag świeżych
4 plastry szynki gotowanej
majonez
opakowanie sosu holenderskiego
panierka
sól, cukier
pieprz

PRZYGOTOWANIE;


Szparagi obieramy, myjemy i gotujemy z odrobina soli i cukru około 4-5 minut. Musimy delikatnie gotować, żeby się nie połamały.

Płat szynki kroimy na pół, stawiamy stempel z majonezu. Na nim układamy 3-4 szparagi i zwijamy w rulonik.

Smażymy kotlety schabowe na nich układamy ruloniki szparagowe. Polewamy gorącym sosem holenderskim. Podajemy z ziemniakami. Gotowe.



                                                              SMACZNEGO !!!

czwartek, 28 maja 2015

CIASTO SKUBANIEC Z DODATKIEM RABARBARU POD BEZOWA KOŁDERKĄ.TAKIE CO NIECO DO KAWY.

28 Maj 2015

Witam. Sezon na rabarbar w pełni. Jak tylko czas pozwala możemy wymyślać przeróżne desery i ciasta z tym produktem. Nie miałam za bardzo czasu ale wszyscy lubimy rabarbar, wiec na szybko upiekłam skubańca. Dlaczego taka nazwa? Tak na prawdę to nie wiem. Możne pochodzi od tego, że placek  po upieczeniu jest twardy a na drugi dzień jest kruchy i rozpływa się w ustach.






SKUBANIEC Z DODATKIEM RABARBARU POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ.


SKŁADNIKI;

ok. pół kg maki
3/4 kostki margaryny np.słonecznikowej
1/4 kostki smalcu wieprzowego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
250 g cukru pudru
80 ml wody
4-5 sztuk rabarbaru

PRZYGOTOWANIE;


Na macie lub desce kuchennej wyrabiamy ciasto z produktów: mąki, cukru, żółtek, masła, smalcu, proszku do pieczenia. Ciasto powinno przypominać kruszonkę.

Polowe ciasta wykładamy na przygotowaną blachę i posypujemy pokrojonym rabarbarem. Zasypujemy pozostałym ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy 45 minut.

Gdy ciasto się upiecze zostawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy bezę.
Do garnka wsypujemy cukier puder i wlewamy wodę.Gotujemy tak długo aż cały cukier się rozpuści i będzie taki oleisty.

W misce metalowej (warunek) - nie plastikowej, ubijamy białka. Podczas ubijania dodajemy gorący lukier i mieszamy tak długo aż nasza miska będzie letnia - ok.10 minut.


Tak przygotowana pianka dekorujemy ostudzony placek. Możemy wstawić do piekarnika na ok 8 minut do lekkiego przypalenia lub użyć palnika gazowego. Gotowe i szybkie co nieco do kawy.
Jest pomieszaniem smaków kwaśnego i słodkiego.



                                                                 SMACZNEGO !!!

wtorek, 26 maja 2015

PIERSI Z KURCZAKA PO TOSCAŃSKU. IDEALNA LEKKA POTRAWA NA SOBOTNI OBIAD.

26  Maj 2015
Witam. Dzisiaj polecam jak zwykle szybki obiad. Piersi z kurczaka po Toskańsku.Nie będę zachwalać tej potrawy. Kto będzie miał ochotę to ją ugotuje. Gwarantuje że nie będzie zawiedziony. Idealna propozycja na sobotni obiad.





PIERSI Z KURCZAKA PO TOSKAŃSKU.


SKŁADNIKI;
300 g piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów do pizzy
1  cukinia
1 opakowanie Fix do kurczaka Toskania
olej

PRZYGOTOWANIE:
Kroimy pierś kurczaka w kostkę. Cukinie myjemy, nie obieramy ze skorki, przekrawamy na pół i kroimy w talarki.
Wszystkie składniki wkładamy do woreczka, ,następnie dodajemy pomidory, zasypujemy Fixem dolewając ok. 2 łyżek oleju. Zamykamy woreczek i mieszamy składniki. Wstawiamy do piekarnika  180 C na 40 minut.W tym czasie gotujemy ryż, makaron lub ziemniaki.

Potrawa jest szybka w przygotowaniu. Po wyjęciu z piekarnika i woreczka, przed podaniem należny spróbować i ewentualnie doprawić solą ,pieprzem.



                                                               SMACZNEGO !!!

sobota, 23 maja 2015

MAKARONOWA PFANNE - POTRAWA JEDNOGARKOWA. SZYBKI POMYSŁ NA OBIAD. POLECAM !!!

23 Maj 2015

Witam. Dzisiaj polecam bardzo szybki obiad. Makaronowa Pfanne. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Kiedy nie mam dużo czasu na gotowanie często, przyrządzam potrawy jednogarnkowe. Praktycznie obiad jest w 20 minut. Gorąco polecam .










MAKARONOWA PFANNE.


SKŁADNIKI;
300 g makaronu np.świderki
250 g mięsa mielonego
300 g mieszanki warzywnej mrożonej
1 puszka pomidorów do pizzy
2 opakowania Fix bolognese
2-3 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE;

 Podsmażamy na oleju mięso i dodajemy warzywa.Wszystko chwile dusimy, następnie dodajemy pomidory i  przeciśnięty przez praskę czosnek - dalej dusimy. Równolegle gotujemy makaron - al dente.
 Do sosu dodajemy rozrobiony w wodzie Fix bolognese i chwile gotujemy.

 Gdy makaron jest ugotowany - nie przelewamy zimna wodą tylko odcedzamy na sitku i wsypujemy do gotowego sosu. Delikatnie mieszamy.

Potrawa gotowa. Idealna dla zapracowanych a przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam.

                                                       SMACZNEGO !!!



sobota, 16 maja 2015

SZYBKA SAŁATKA Z AVOCADO,MOZZARELLI I POMIDORÓW. IDEALNA NA GRILLA. POLECAM !!!

16 Maj 2015

Witam. Dzisiaj znalazłam jeszcze w lodówce avocado i opakowanie mozzarelli,  postanowiłam zrobić szybką sałatkę. Idealną na lekką kolacje.




SAŁATKA Z AVOCADO, MOZZARELLI I POMIDORÓW.


SKŁADNIKI;
3-4 pomidory
1 dojrzałe avocado
1 opakowanie mozzarelli
1 mała cebula
1 limonka
2 łyżki oliwy
świeża bazylia
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE;

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę. Mozzarelle odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Limonkę dobrze myjemy, wycieramy skórkę, ścieramy na tarce a sok wyciskamy. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy dodajemy olej, sól i pieprz.
Zrobiony sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Próbujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy solą lub pieprzem. Gotowe.


                                                        SMACZNEGO !!!

środa, 13 maja 2015

MIZERIA - JAK SIĘ TO ROBI ???

13 Maj 2015

Witam. Dzisiaj pokaże Wam jak ja przygotowuje mizerie. Szybki dodatek do obiadu a jaki smaczny.
Polecam mój sposób.




MIZERIA.


SKŁADNIKI;
1 świeży ogórek
200 g kwaśnej śmietany
pieprz
sól
koperek
1 cebula
ocet winny

PRZYGOTOWANIE;

Obieramy i myjemy ogórka, szatkujemy na talarki. Kroimy cebule na drobna kostkę. Dodajemy do ogórka, przyprawiamy solą, pieprzem. Jeżeli mamy świeży koperek, myjemy i kroimy na drobno - ja dodałam mrożonego.

 Wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Próbujemy i skrapiamy troszeczkę octem winnym. Idealny dodatek do obiadu gotowy.



                                                     SMACZNEGO !!!


niedziela, 10 maja 2015

SZYBKI TORCIK MARCHEWKOWY. SŁODKI A ZARAZEM KWASKOWY POPROSTU NIEBO W GĘBIE.

10 Maj 2015

Witam. Dzisiaj proponuje szybki torcik marchewkowy. Każda pani domu ma swoje recepty na ten przysmak. Starsze pokolenie dobrze pamięta czasy, kiedy nie było w sklepach wszystkich produktów, a mimo to powstawały wspaniałe łakocie. Mój przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Receptura pochodzi z czasów przedwojennych i została troszeczkę uproszczona przeze mnie. Postanowiłam go urozmaicić i torcik został przełożony kremem.




SZYBKI  MARCHEWKOWY TORCIK.




Porcje na tortownice o średnicy 26 cm (ja robiłam z pół porcji).
SKŁADNIKI;
Ciasto;
300 g marchwi
5 żółtek
150 g cukru
150 g maki
200 g zmielonych orzechów lub migdałów
2-3 łyżki syropu buraczanego
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 g naturalnego serka homogenizowanego
400 g jogurtu naturalnego
1 szklanka przegotowanej wody
2 galaretki cytrynowe
200 g śmietany kremówki
1 opakowanie Fix do śmietany
ozdoby

PRZYGOTOWANIE;

 Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do miski wkładamy żółtka, cukier, syrop buraczany, sok i startą skórkę z cytryny, startą marchewkę - wszystko mieszamy.


 W drugiej misce mieszamy suche produkty: mąkę, orzechy lub migdały, proszek do pieczenia.

 Do ubitej masy jajeczno - marchewkowej dodajemy po trochu sucha mieszankę .

Przygotowana masę wlewamy na posmarowana tortownice. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

 Do miski wkładamy serek i jogurt - mieszamy. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z masą serową. Wstawiamy do lodówki żeby stężała.

Upieczone ciasto przekroić i przełożyć tężejącą masa. Ubić śmietanę z Fixem i udekorować górę. Ozdobić np.marchewkami z marcepanu. Gotowe.


                                                                   SMACZNEGO !!!



Marchewkowy zawrót głowy

sobota, 9 maja 2015

WIOSENNA SAŁATKA. IDEALNA DO OBIADU ALE NIE TYLKO.

   9  Maj 2015


Witam .Wiosna, piękna pora na nowalijki. Proponuje szybką, smaczną i kolorową sałatkę wiosenną. Idealna propozycja na grilla.


WIOSENNA SAŁATKA.

SKŁADNIKI:
3 pomidory
4 rzotkiewki
1 ogórek świeży 
2 cebulki ze szczypiorkiem
1 opakowanie Fix do sałatek -włoski smak
olej


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa dobrze myjemy. Pomidory kroimy w kostkę, ogórka ze skórka i rzodkiewkę w pół talarki, cebulkę w drobne krążki.

Mieszamy wszystko, dodajemy rozmieszany sos (według przepisu na opakowaniu). Ewentualnie możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem.Gotowe.



                                                                SMACZNEGO !!!

czwartek, 7 maja 2015

KOMPOT Z RABARBARU. IDEALNY NA CIEPLE DNI. BARDZO ORZEZWIAJĄCY I BOGATY W WITAMINE C.

7 Maj 2015

Witam. Kto nie zna przepisu jak zrobić kompot? Niby taki prosty a jednak. Polecam tradycyjny przepis na kompot z rabarbarem.





KOMPOT Z RABARBARU.


SKŁADNIKI;
4 litry wody
500 g rabarbaru
około 7 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE;

 Do garnka wlewamy wodę, wkładamy owoce i dodajemy cukier.

 Gotujemy do miękkości owoców, próbujemy jeżeli za kwaśny dodajemy cukier. Gotowe.


                                                                  SMACZNEGO !!!


wtorek, 5 maja 2015

SZPARAGI W GALARECIE CIEKAWE, SZYBKIE DANIE. POLECAM

5 Maj 2015


Witam. Właśnie się rozpoczął sezon na szparagi. Dzisiaj proponuje szybką galaretę ze szparagami w szynce.



SZPARAGI W GALARECIE.






SKŁADNIKI:
2 słoiczki małych szparag
majonez
10 płatów szynki gotowanej
pół opakowania żelatyny z przyprawami



PRZYGOTOWANIE:
 Szparagi wyjmujemy ostrożnie ze słoika. Szynkę kroimy na pół. Na każdą polówkę nakładamy pół łyżeczki majonezu i 3 sztuki szparagi ,zwijamy w rulonik.

Do ugotowanej wody wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy. Czekamy aż ostygnie, potem delikatnie polewamy szparagi. Odstawiamy do lodówki do zgęstnięcia. Przed podaniem dekorujemy natką z pietruszki.

                                                                     SMACZNEGO !!!

niedziela, 3 maja 2015

LAZANIA Z WARZYWAMI W SOSIE BESZAMELOWYM. WARTA SPRÓBOWANIA. POLECAM !!!

3 Maj 2015

Witam. Dzisiaj proponuje lazanie w sosie beszamelowym. Przepis jest prosty w wykonaniu. Myślę, że nie jedną rodzinę mile zaskoczy. Gorąco polecam.










Porcja dla 2-3 osób.
SKŁADNIKI:
300 g mięsa mielonego
1 marchew
pół pora
1/4 selera
1 pietruszka
2 gałązki natki pietruszki
1 opakowanie sosu beszamelowego
2 opakowania Fix do lazanii
100 g sera żółtego

PRZYGOTOWANIE;


 Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.

 Podsmażamy mięso i dodajemy warzywa, lekko dusimy, następnie zaciągamy rozrobionym Fixem do lazanii.

 W drugim garnku podgrzewamy sos beszamelowy - nie gotujemy. Sosy są przygotowane.

 Na misce żaroodpornej wylewamy trochę sosu beszamelowego i układamy płaty makaronu.

.
 Następnie nakładamy sos warzywny i znowu polewamy sosem białym .Robimy kolejna warstwę płat makaronu ,sos warzywny ,sos biały i tak do kończenia produktów.Ostatnia warstwa zostawiamy sos warzywny i sos bialy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C z termoobiegiem na 30 minut.
10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem. Gotowe.

                                                                    SMACZNEGO !!!