piątek, 18 marca 2016

DROŻDŻOWA ROLADA NADZIEWANA JABŁKIEM PRAŻONYM.

18 Marzec 2016

Witam.Wczoraj przyszła mi ochota na drożdżówkę. Podczas zarabiania ciasta zastanawiałam się jakich owoców użyć. Znalazłam parę jabłek wiec postanowiłam zrobić roladę ot co nieco do kawy. Niestety efekt jest taki , że dzisiaj do kawy został mi tylko mały kawałek . Delikatna roladka z prażonymi jabłkami to jest to, co gorąco polecam.





DROŻDŻOWA ROLADA NADZIEWANA JABŁKIEM PRAŻONYM.



SKŁADNIKI:
pól porcji ciasta drożdżowego przepis TUTAJ:
5 jabłek
pól szklanki  cukru
około pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

 Zagniatamy ciasto według przepisu  i zostawiamy do wyrośnięcia.

 Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Dusimy co jakiś czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Prażymy ok 20 minut, następnie  zostawiamy do  przestudzenia.

 Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać w duży prostokąt. Smarujemy na całej powierzchni jabłkami prażonymi.



 Zwijamy w rulonik , boki podwijamy pod spód i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.



 Tak  zwiniętą roladę nakłuwamy widelcem raz po raz.


 Smarujemy mlekiem lub wodą i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut. Po upieczeni możemy delikatnie polukrować. Niestety ja już nie zdążyłam. Gotowe.

                                        SMACZNEGO !!!


czwartek, 17 marca 2016

TARTA NADZIEWANA SZYNKĄ I POREM.

17 Marzec 2015

Witam. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tartę z szynką i porem. Przepis bardzo prosty i szybki.  Idealna propozycja na obiad lub kolacje. Polecam.







 TARTA  NADZIEWANA  SZYNKĄ I POREM.





SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki
1 szczypta soli
1 jajko
100 g masła
2 łyżeczki śmietany
Nadzienie:
300 g szynki gotowanej
200 g bekonu lub boczku
1 łyżka oleju
500 g pory
sól, pieprz
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

 Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.


 Kroimy pora na drobno i dobrze myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy bekon, następnie por.
Chwile dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 Szynkę kroimy w paski. Do śmietany dodajemy jajka, trochę soli i pieprzu. Mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki .Wykładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy plasterki szynki. Następnie przykrywamy zapieczonym porem. Zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy 45 minut. Gotowe.



                                 SMACZNEGO !!!




środa, 16 marca 2016

GULASZ OGÓRKOWY .

16 Marzec 2015

Witam. Dzisiaj proponuje stary przepis na gulasz ogórkowy. Sprawdzony i szybki pomysł na obiad. Polecam.




GULASZ OGÓRKOWY



SKŁADNIKI:
500 g mięsa gulaszowego
5 ogórków kiszonych
2 cebule
1 łyżka majeranku
sól pieprz
papryka
1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:


 Kroimy cebule i ogórki w kostkę.

 Smażymy mięso i cebule z przyprawami .

Do podsmażonego mięsa dodajemy ogórki i dusimy do miękkości. Podlewamy woda lub sokiem z ogórków. Zaciągamy mąką i gotowe. Idealne do ziemniaków.



                                          SMACZNEGO !!!

wtorek, 8 marca 2016

ROLADKI WIŚNIOWE- IDEALNE DO KAWY I NA DZIEŃ KOBIET.

8 Marzec 2016

Witam obiecałam sobie, że do Świąt nie będę nic piekła. Ale jak tu wypić popołudniową kawę bez odrobiny słodkości? Postanowiłam na szybko upiec roladki wiśniowe. A dzisiaj mamy  NASZE ŚWIĘTO .
     Wszystkim Paniom tym dużym i ty malutkim dużo zdrowia i uśmiechu.       



            ROLADKI WIŚNIOWE.


SKŁADNIKI:
12 płatów ciasta francuskiego (ja kupuje opak.mrożone )
1 budyń waniliowy
1 słoik wiśni w kompocie
500 ml mleka
2 łyżki cukru
cukier puder
migdały

PRZYGOTOWANIE:


Gotujemy budyń. Sok z wiśni gotujemy z 2 łyżkami maki ziemniaczanej - jak budyń, następnie mieszamy z owocami . Wszystko odstawiamy do wystudzenia.







Rozmrażamy płaty ciasta  francuskiego. Nadziewamy trochę budyniu i trochę frużeliny. Zwijamy w rulon. Musimy pamiętać, żeby nie sklejać boków.




Dla dekoracji nasze roladki smarujemy wodą i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 220 C około 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Idealne do kawy.


                               SMACZNEGO !!!




poniedziałek, 7 marca 2016

KRUPNIK - NAJSTARSZA POLSKA ZUPA .

7 Marzec 2016

Witam dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na krupnik. Mój przepis jest prosty i szybki.





                     KRUPNIK



SKŁADNIKI:
400 g żeberek wieprzowych
1 marchewka
1 seler
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
sól,  pieprz
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej


PRZYGOTOWANIE:



Z mięsa, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Gotujemy około 1 godziny. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.


 Po godzinie odcedzamy mięso i warzywa. Kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przelewamy do czystego garnka. Dodajemy ziemniaki, kasze, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tak długo aż kasza zmięknie.


Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki. Gotowe.




                                        SMACZNEGO !!!